Jonna & Kroppkakan.

Men vad är då en kroppkaka? Vad skiljer dessa åt i våra landskap?
Kroppkakan finns som sagt i olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge och på Öland och även på Gotland.
De är små "bollar" stora som tennisbollar som består av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lökfyllning. Fast man kan även få dem med annan fyllning som på öland där kroppkakan är landskapsrätt och fylls med lax.
Kroppkakan finns i många lokala varianter. I Blekinge innehåller kroppkakan nästan bara råriven potatis och lite mjöl och kallas även gråa kroppkakor. Öländska kroppkakor görs på till största delen av råriven potatis och med visst inslag av kokt potatis. Smålandskroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen. Dessa kroppkakor blir ljusare till färgen. Gotländska kroppkakor görs nästan helt på kokt potatis och blir vita. I många kroppkakor ingår kryddpeppar som ger dem en karismatisk smak. Man äter dessa "bollar" med rårörda lingon, skirat smör, grädde eller vit sås, allt beronde på varifrån man kommer. Och jag som är från Blekinge, vad gillar jag bäst?
Jag gillar de småländska, med vit sås och lingon. Och just de Småländska eller var det rent av Gotländska jag fick på tallriken när jag gjorde ett besök på Nalle och Kroppkakan ute i Midsommarkransen i Stockholm. Även fast det var kanon gott och vi åt med god aptit så hade det varit kul om personalen hade berättat mer om de olika sorterna av kroppkakor. Jag kommer gärna tillbaka och äter men då vill jag ha ett tack och ett hej och välkommen åter av personalen som inte var den roligaste av kroppkakor. Kanske var han från Blekinge, lite grå.

Vilken kroppkaka är du?
Jag e nog lite åt Pitipalt hållet.....